Nowy produkt
Rodymenia palczasta - Dulse.
Dostępny
Data dostępności:
Waga | 40g |
Suszone wodorosty atlantydzkie które po usmażeniu smakują jak bekon.
Rodymenia palczasta to najpopularniejsze wodorosty atlantyckie. Zawiera duże ilości żelaza.
Rodymenia palczasta występuje także pod nazwą: dulse, dillisk, dilsk lub czerwony dulse, Palmata Palmaria (fr.), Lappentang (niem.).
Rodymenia palczasta ma fioletowoczerwony kolor i gładkie, płaskie ""liście"". Dzięki wyjątkowemu, korzenno-orzechowemu, łagodnemu smakowi jest doskonałym dodatkiem do sałatek. Nie trzeba jej gotować. Należy jedynie pamiętać, żeby dokładnie ją umyć.
Sposób przygotowania: Umyj, odsącz przez ok. 1-2 minuty, a następnie pokrój. Dodawaj do sałatek, zup, warzyw, makaronów i innych dań.
PO USMAŻENIU SMAKUJE JAK BEKON!
Wodorosty morskie są naturalnie bogate w jod. Jod jest minerałem niezbędnym dla organizmu, aczkolwiek nadmierne spożycie może wpływać na funkcjonowanie tarczycy. Sugeruje się spożywanie nie więcej niż 5g (waga sucha) wodorostów tygodniowo dla dorosłych. Dzieci w wieku poniżej 4 lat - 1/3 tej ilości.
Waga netto: 40 g
Skład: fioletowoczerwone wodorosty morskie Palmaria palmata
Przechowywanie: Przechowywać w suchym chłodnym miejscu