Atlantic Kitchen - Rodymenia palczasta - Dulse Zobacz większe
Atlantic Kitchen

Atlantic Kitchen - Rodymenia palczasta - Dulse

Nowy produkt

Rodymenia palczasta - Dulse. 

Więcej szczegółów

55,90 zł brutto

Opis

Waga 40g

Więcej informacji

Suszone wodorosty atlantydzkie które po usmażeniu smakują jak bekon.

Rodymenia palczasta to najpopularniejsze wodorosty atlantyckie. Zawiera duże ilości żelaza.

Rodymenia palczasta występuje także pod nazwą: dulse, dillisk, dilsk lub czerwony dulse, Palmata Palmaria (fr.), Lappentang (niem.).

Rodymenia palczasta ma fioletowoczerwony kolor i gładkie, płaskie ""liście"". Dzięki wyjątkowemu, korzenno-orzechowemu, łagodnemu smakowi jest doskonałym dodatkiem do sałatek. Nie trzeba jej gotować. Należy jedynie pamiętać, żeby dokładnie ją umyć.

Sposób przygotowania: Umyj, odsącz przez ok. 1-2 minuty, a następnie pokrój. Dodawaj do sałatek, zup, warzyw, makaronów i innych dań.


PO USMAŻENIU SMAKUJE JAK BEKON!

Wodorosty morskie są naturalnie bogate w jod. Jod jest minerałem niezbędnym dla organizmu, aczkolwiek nadmierne spożycie może wpływać na funkcjonowanie tarczycy. Sugeruje się spożywanie nie więcej niż 5g (waga sucha) wodorostów tygodniowo dla dorosłych. Dzieci w wieku poniżej 4 lat - 1/3 tej ilości.

Waga netto: 40 g

Skład: fioletowoczerwone wodorosty morskie Palmaria palmata

Przechowywanie: Przechowywać w suchym chłodnym miejscu